

Canım öğrencilerim size ortaokuldan gelirken birçok yalan söylediler. Liseye geçin rahatlayacaksınız dediler. Ben size doğruları söylüyorum. Üniversiteye geçin daha çok çalışacaksınız! Hayat boyu öğrenme kavramı artık hayatımızın içinde. Gelecekte tüm kadroların özelleşeceği aşikar, bunların sinyalleri verilmeye başlandı. Artık her gün okumalısınız, güncel bilgilere sahip olmalısınız, mutlaka ilgileriniz olmalı! Ölene kadar her gün çalışacaksınız. Bunun için Atatürk'ün sözleri kulağınızdan çıkmasın. Türk! Övün, çalış, güven! Hayat bir kandırmacayla yürüyor çok duyacaksınız! Hele bir üniversiteli ol hayat yeni başlıyor, işe başla hayat yeni başlıyor, evlen hayat yeni başlıyor, işinde kariyerini yükselt hayat yeni başlıyor. Hayat doğan her güneşle başlıyor, unutmayın! Yarın meçhul, geçmiş ise artık bir hatıra. O yüzden yaşadığınız günün tadını çıkarın. Bu sözlerim sizi tehlikeli davranışlara, zararlı meraklara yönlendirmesin. Burada ki ana düşünce "bir kere geldik dünyaya değil". Her anıyı deneyimleyecek zamana sahip değilsiniz. Burada büyük düşünürlerin, devlet adamlarının, anne-babaların görüşlerine önem vermelisiniz. Bütün hataları yapacak kadar ömrünüz yok. Ve hayatın tadını çıkarmak küçük mutluluklardaJ
Öncelikle zorlu bir yıla girdiğinizi unutmayın. Hepinize kolay gelsin diyor başarılarınız ve mutluluğunuzu temenni ediyorum. Çalışmamayı seçmek en kolay. Gelin siz planlı çalışmayı seçin. Önünüzde tam bir yıl var enerjinizi on iki aya bölün. Yaz tatilinde ders çalışmanın yanında dinlenmeye de vakit ayırın. Çünkü sınav yılı içerisinde hem sınavın büyük kısmını kapsayan 12. Sınıf konularını anlayıp okul sınavlarında başarılı olacaksınız hem de yazın çalışmış bile olsanız diğer kademelerin (9. 10. Ve 11. Sınıf) konularını tamamlamaya gayret edeceksiniz. Onun için yazın yapmak istediklerinize de vakit ayırın. Bu bir yıllık süreçte çok cefa çekeceksiniz. Çoğu zaman tercihler karşısında kalacaksınız. Ben inanıyorum ki hayalleriniz yolunda hep doğru tercihleri seçeceksiniz. Çevrenize baktığınızda ders çalışmayı bırakanlar olacaktır. Unutmayın ki herkesin istediği bölümü okuyabildiği bir sistemde değiliz. Herkese yetecek kadar tıp, hukuk, psikoloji, eczacılık daha nice popüler meslek için kontenjanlarımız yeterli değil. Bu yüzden farkınızı ortaya koyun. Atatürk'ün bütün ümidini bağladığı gençlik sizsiniz.
Başarılı olmak istiyorsanız öncelikle sağlıklı olacaksınız. Hem bedenen hem de ruhen! Bu nasıl olacak. Öncelikle sağlıklı beslenecek, uyku düzeninizi oturtacak ve zararlı alışkanlıklardan uzak duracaksınız. Özellikle yaz tatilinde telefon ve internetle çok haşır neşir olmayın. Çünkü sınav senesinde başarılı olanların çoğu sanal alemi arka plana alanlardır. Yazın canınız çok sıkılabilir. Sosyal medya size cazip gelebilir. Bu canınızın sıkılmasını avantaja dönüştürün. Canınız sıkıldıkça sanal alemlere dalıp diğer insanlarla kendinizi kıyaslayıp üzüleceğinize, dersleri sevmenin bir yolunu bulun.
Eğer ruhen sınava hazır değilseniz kendinizi kaygılı hissediyorsanız yaz tatilinde muhakkak ki psikolojik destek almalısınız. Bu süreç işi ve bir an önce başlamalısınız! Psikolojik desteği devlet hastanelerinde psikiyatri servisinde veya rehberlik araştırma merkezinde psikolojik danışma bölümünden ücretsiz alabilirsiniz!
Gönül ister ki hepinizle tek tek konuşayım ama vaktimiz buna yetmeyebilir. Bu yüzden bu kitapçığı hazırladık. İçerik öncelikle sınav sistemini tanıtıyor. Arkasından konu listeleri, hangi yıl hangi konudan kaç soru çıkmış, bununla devam ediyor. Popüler meslekleri tanıtıp başarı taban sıralamalarını söylüyor. Arkasından da verimli ders çalışma teknikleri ve bu yolda hiçbir zaman arkanızdan ayrılmayacak anne-babalarınız için önerilerle devam ediyor.
Çalışma programları bireysel olur. Yaz çalışma programı için konu listelerini bitirmek hedefiniz olabilir. İlk kez tekrar edecekseniz kaynak çeşitliliğinden çok, tek kaynaktan konuları bitirmenizi öneririm. Eğitim-öğretim yılı başladığında yazın çalışmış olduğunuz konuları çeşitli kaynaklardan soru çözerek ilerleyebilirsiniz. Hem okulda olacağınızdan zorlandığınız soruları kolaylıkla öğretmenlerinize sorabileceksiniz. Yaz tatiline girdiğinizde zaten çoğu 11. sınıf konusunu biliyor olacaksınız. Öncelikle tatil başladığında 11.sınıfta eksik konularınızı bitirmelisiniz. Daha sonra TYT konularına başlamalısınız. Problemler gibi paragraf gibi çok sorunun geldiği konuları fasikül kitaplardan çalışmanız sizin için daha detaylı bir çalışmaya olanak sağlayacaktır. TYT bittiğinde ya da okulun ilk haftalarında biraz daha unuttuğunuz 11.sınıf konularına eğiliniz. 11. Sınıf konuları olmadan 12. Sınıf konuları eksik kalır.
Hepiniz ergenlik döneminin son dönemecindesiniz! Bununla ilgili size hep önce iş, sonra aş, en son eş diyorlar. Bunun psikolojik bir temeli de var size bundan da bahsetmek istiyorum.
Ericson, yaşam boyu gelişim ilkesini ortaya atan ilk psikologlardan biridir. Yaşam boyu gelişim kavramı, Erikson'un psikoloji bilimine en önemli katkılarından biridir. Erikson, psikososyal gelişim kuramını sekiz kritik döneme ayırarak ve her dönemde atlatılması gereken karmaşa ve problemleri ele alarak incelemiştir.
0-1 yaş - Temel güvene karşı güvensizlik
1-3 yaş - Özerkliğe karşı kuşku ve utanç
3-6 yaş (Oyun Dönemi) - Girişimciliğe karşı suçluluk
6-11 yaş (Okul Çağı Dönemi) - Çalışma ve başarılı olmaya karşı aşağılık duygusu
11-20 yaş (Ergenlik Dönemi) - Kimliğe karşı kimlik bocalaması
20- 40 yaş (İlk Yetişkinlik Dönemi) - Yakınlığa karşı uzaklık
40- 65 yaş (Yetişkinlik Dönemi) - Üreticiliğe karşı durgunluk
65 yaş Olgunluk - Benlik bütünlüğüne karşı umutsuzluk
Sağlıklı bir kişilik kazanmak için bir evrenin başarılı olarak atlatılması, kendinden sonraki evre için olumlu temel oluşturur. Bir evredeki kriz tam olarak çözümlenemezse birey, o döneme takılıp kalır. Yaşamının daha sonraki dönemlerinde de bu kriz çözümleninceye kadar sorun yaratır. Örneğin; ergenlik döneminde kişiliğinizin bir parçası olan meslek parçasını tamamlayamazsanız, bir sonraki evrede yakın bir ilişki kursanız bile meslek ile ilgili buhranlar sonucu ergenlik dönemindeki kimlik krizleri devam eder. Bu yüzden gönül ilişkilerinden ilginizi çekip içinde bulunduğunuz karmaşayı çözmeniz sizin hayatınız için çok önemlidir.
BU İŞİN SIRRI KENDİNE BİR DEĞERİ HEDEF KILIP
SEVEREK VE PLANLI DERS ÇALIŞMAK
UNUTMAYIN BAŞARI TESADÜF DEĞİLDİR.
İŞTE BU KİTAPÇIK SİZE BU NOKTA DA YARDIM EDECEKTİR.
Esma SARI KESKİN
Psikolojik danışman
Rehber öğretmen